Selvom det primære mål med sommerens vertikal fiskeri er sandart, så sejler jeg aldrig forbi en gedde uden at fiske til den.

Sommergedderne leverer en glimrende fight på det lette vertikal grej, og de kan fint tåle en tur til overfladen.

Alle gedder håndlandes i gællegreb, og afkroges med det samme, medmindre krogen sidder så yderligt, at den kan tages ud med tang i vandoverfladen.


For at gedderne ikke skal løbe med jig eller kroge, er krogene på jigen rigget med wire, og foran jigen har jeg en meter sufix fluorocarbon i 0,79. Hvis leaderen får et hak, klippes det beskadigede stykke af, og der bindes ny knude. Krogene behøver ikke være ret kraftige til dette fiskeri, jeg bruger VMC’s 7574CB, som blot er tykkelse x1 wire. Jo tyndere wire, jo lettere krogning.

Gedderne hugger med fuld fart nedefra, så hugget resulterer typisk i en gang løsline. Derfor skal stangen holdes i nærheden af bådrælingen, så man har mulighed for et langt tilslag.

Et sikkert tegn på at det er en gedde, og i øvrigt en ret sjov ting er, at gedderne ofte begynder at stige mod agnen med det samme den rammer vandet. Det faktum, at der ligger en 14 fods jolle lige ved siden af en jig på 23cm betyder tilsyneladende ikke det helt store.
For mere produktinformation, se Normark.dk